Het ondernemerschap was niet voor mij weggelegd, zeiden ze. Een fulltime baan in loondienst wel. Dat is wat ik jarenlang heb geloofd en waarom ik ook niet meer gelukkig was. Ik leefde in limieten en tekortkomingen. De muren kwamen letterlijk op mij af. Totdat ik de deur naar mijn eigen geluk openzette. Ik opende mijn hart en stelde mezelf de vraag: waar word ik nu écht gelukkig van? 

Internationale Vrouwendag - Empowerment

Vandaag is het natuurlijk Internationale Vrouwendag. Ik vond dit een mooi moment om mijn reis naar geluk en het terugnemen van de controle over mijn eigen leven te vertellen. Ik ga mijn belangrijkste inzichten met je delen, in de hoop dat het jou ook iets moois kan opleveren.


Voor mij betekent empowerment volledig in je eigen kracht staan. Volledig jezelf durven en kunnen zijn. Groots durven dromen en deze dromen ook nastreven. Een mooi leven voor jezelf (en de mensen die je liefhebt) creëren. Zelf je grootste cheerleader zijn en jezelf aanmoedigen om door te blijven gaan.


Empowerment is ook in jezelf geloven en die stap durven te nemen om iets voor jezelf te starten. Alle vooroordelen en negatieve gedachten los te laten en beseffen dat die droom die je al jaren had echt werkelijkheid kan worden. Als je maar in jezelf geloofd en bereid bent om ervoor te werken. Risico's durven nemen en niet bang zijn om te falen.


Maar empowerment is ook jezelf omringen met mensen die je aanmoedigen en omhoog tillen. En anderen de kracht en de moed geven om het beste in zichzelf naar boven te halen. Laten weten dat ze gezien worden en dat ze goed genoeg zijn, precies zoals ze zijn.

Hoe heb ik geleerd om de controle over mijn leven weer terug te krijgen en mezelf deze mooie dingen te gunnen? Ik leg het je uit in vijf stappen.


#1 Bewustwording creëren

Vanochtend heb ik even de tijd genomen om in alle rust na te denken over wat geluk nu eigenlijk voor mij betekent. Om te voelen wat het bij mij losmaakt als ik terugdenk aan al die jaren dat ik niet deed waar ik gelukkig van werd. Toen ik gevangen zat in mijn eigen gedachten en overtuigingen. Toen ik écht geloofde dat ik nooit verder zou kunnen komen dan het leven wat ik toen had.


Toen ik de controle verloor over mijn eigen leven, verloor ik ook het vermogen om te zien waartoe ik allemaal in staat was. De eerste stap om die controle terug te nemen, was het creëren van bewustwording: beseffen en begrijpen dat je altijd een keuze hebt. En ook al zijn de opties niet altijd binnen handbereik, ze zijn er wel. Toen ik dat eenmaal door had, ging er een wereld van mogelijkheden voor mij open!

#2 Afstand nemen van mensen die je omlaag halen

Het is niet altijd even leuk om dit onderwerp aan te snijden, maar ik denk dat het wel nodig is om weer volledig in je eigen kracht te kunnen gaan staan. Misschien zijn er mensen in je leven die je (onbewust) naar beneden halen. Dit kunnen vrienden, familie of zelfs je partner zijn. Hoe veilig het ook is om je leven door anderen te laten leiden, eens komt de tijd dat je zelf de verantwoordelijkheid van je eigen leven moet terugnemen. Als je doorgaat op deze route, zul je nooit écht gelukkig worden en zul je jezelf nooit goed genoeg voelen.


In mijn proces heb ik mij beseft dat sommige relaties me eigenlijk helemaal niets opleverde. Ze kostten me juist ontzettend veel energie. Hoe ik dit herkende? Ik had continu negatieve gedachten, ergernissen en frustraties. Als ik een nieuwe stap wilde ondernemen, kwamen er eerst een aantal stemmetjes om de hoek die zeiden:: 'Kan je dat wel?' 'Je onderschat het.' 'Ben je wel goed voorbereid?' 'Je bent veel te duur.' Ik luisterde hiernaar en bleef hierdoor een tijdje stil staan op dezelfde plek. Ik saboteerde dus mijn eigen groei, want ík luisterde naar ze. Pas toen ik afstand nam, begon het balletje voor mij te rollen.

#3 De kracht zit in jouw gedachten

Als ik het zo zeg, klinkt het wel heel makkelijk. 'Eventjes je gedachten veranderen.' Maar het kost tijd en energie om de overtuigingen en oordelen die je over jezelf hebt te veranderen. Iedereen heeft overtuigingen over zichzelf en de wereld om zich heen. En iedereen gelooft ook heilig in deze overtuigingen, zolang ze maar passen in het grotere geheel. Om deze gedachten te kunnen veranderen, moet je erachter komen waar die gedachten vandaan komen.


Als jij denkt dat je iets niet kan, bijvoorbeeld je eigen onderneming starten, ga dan eens bij jezelf na wáárom je dit denkt. Is dit echt omdat je zelf denkt dat je het niet kan? Of omdat iemand anders dit tegen jou heeft gezegd? Ik kan mij nog herinneren dat ik tijdens de opleiding Communicatie leerde dat ik met deze opleiding bepaalde richtingen op kon. Ze waren heel breed, maar eigenlijk ook weer niet. Het zou een baan in loondienst worden en daar zat dan ook meteen een maximaal salaris aan gekoppeld. Hierdoor kreeg ik dus de overtuiging dat ik nooit verder kon gaan dan dit. Zij hadden voor mij een 'onzichtbaar plafond' boven mijn hoofd gehangen.


Het gevoel van vrijheid, toen ik dit plafond doorbrak, is niet met woorden te omschrijven. Ik kreeg zo'n mooie inzichten en ik durfde verder te kijken dan mijn eigen vertrouwde omgeving. Stel je eens voor dat de mogelijkheden oneindig zijn. Er zijn geen beperkingen en echt álles is mogelijk. Dan gaat het leven er toch opeens veel mooier uitzien? En ik zal je nu eens wat verklappen: de mogelijkheden zijn oneindig. De kracht zit in jouw gedachten.

#4 Focus op persoonlijke groei

Vanaf kinds af aan ben ik altijd een bezig bijtje geweest. Ik turnde op hoog niveau, speelde daarnaast nog klarinet, zat op dansen én volleybal, en was altijd samen met vriendinnen in mijn vrije tijd. Op latere leeftijd heeft dit ervoor gezorgd dat ik mezelf onbewust een prestatiedrang oplegde. Hoe zich dat uitte? Er zaten dagen bij dat ik tot 3 uur 's nachts bezig was met een schoolopdracht, omdat ik steeds weer opnieuw begon. Het was namelijk steeds niet goed genoeg. Als ik moest samenwerken nam ik altijd de eindverantwoordelijkheid op me, omdat ik alleen zo zeker wist dat het goed zou komen. Of als ik voor mezelf een planning had gemaakt, dan ging ik door totdat deze ook helemaal af was. Ook als dat betekende dat ik dan tot in de nacht door moest werken. En dan nog was ik nooit tevreden. Nooit.


Conclusie? Mijn focus lag op prestatiedrang en niet op mijn persoonlijke groei. Toen ik me hiervan bewust werd, ging ik volledig anders naar mezelf kijken. Ik ging leren om mezelf niet meer te beoordelen en om het te accepteren als iets mislukte. Ik zag fouten als een leerproces en het zorgde ervoor dat ik nieuwe dingen wilde gaan leren. Ik ging nieuwe mensen ontmoeten en mezelf op een andere manier scholen. Ik heb het stukje fotografie weer opgepakt en ik werd weer enthousiast over iets dat ik gemaakt had. Oh my god, wat is het fijn zo'n bevredigend gevoel te ervaren! Zonder oordelen en zonder prestatiedrang.

#5 Moed verzamelen om door te pakken

Ik begrijp als geen ander dat er moed voor nodig is om weer volledig in je eigen kracht te gaan staan. En daarom wil je met dit blog ook aanmoedigen om door te zetten en te durven kiezen voor je eigen geluk. Probeer te onthouden dat die dapperheid wel gaat zorgen voor een blijvende transformatie. Moed zal je gaan helpen om je angsten te overwinnen of om nieuwe dingen uit te proberen. Maar ook om processen of relaties te stoppen die jou niet meer dienen en om juist nieuwe relaties aan te gaan. Het gaat er ook voor zorgen dat jij gaat leren om lief te hebben. Je gaat leren om te vergeven en voor jezelf op te komen, Je gaat leren dat opnieuw beginnen niets ergs is, maar juist iets ontzettend moois. Je gaat leren om 'nee' te zeggen en om 'ja' te zeggen tegen nieuwe uitdagingen die compleet uit je comfortzone zijn. En geloof mij, juist dán ontstaan de mooiste dingen!

Dus...


...de belangrijkste stappen die ik heb gezet om de controle over mijn eigen leven terug te nemen, zijn:


#1 Bewustwording creëren

#2 Afstand nemen van mensen die je omlaag halen

#3 De kracht van je eigen gedachten

#4 Focussen op persoonlijke groei

#5 Moed verzamelen om door te pakken.


Ik hoop dat ik je met dit blog een paar mooie inzichten heb kunnen geven. Het is aan jou of je er iets mee wilt doen.


Liefs Natalja